Денят на отворените врати през погледа на журналиста Кристина Нигохосян

 Денят на отворените врати през погледа на журналиста Кристина Нигохосян

Денят на отворените врати през погледа на журналиста Кристина Нигохосян

Вулкани и хора в Деня на отворените врати в НУ „Отец Паисий“

в с. Драговищица

 

текст Кристина Нигохосян

фотографии Антония Василева

 

„Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми.“ Винаги съм харесвала тази мисъл на Марк Твен – автор на едни от най-хубавите детски книги „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“, и известен бунтар. Не около река Мисисипи, а около Крива река в село Драговищица се развива действието в тази история. А начално училище „Отец Паисий“, там със сигурност няма да се попречи на образованието на децата в него.

В Деня на отворените врати в „Отец Паисий“ съвсем не е тихо като в монашеска килия. Децата са на двора, по коридорите, в столовата и посрещат родители, деца от съседната детска градина „Детелина“ и други гости. Вълнението е голямо, а настроените – приповдигнато, а най-хубавото е, че учениците общуват напълно свободно с гостите си без стреса и строгостта, които бихме очаквали от някое традиционно училище. Може би защото това не е традиционно училище – в него всеки ден се вият хора, създават се произведения на изкуствата, а понякога изригват вулкани.

Децата от подготвителната група на „Детелина“ не само се докоснаха до атмосферата на учебния процес и разгледаха проектите в часа по „Околен свят“, но видяха, че в училище може и да се танцува. Това стана благодарение на открития урок по хореография на г-жа Василева, който започна с екзерсис и продължи с традиционните български хора Ширто, Ръченица, Дунавско и Право хоро. В последното се включиха и много от гостите.

След подобна усилена физическа активност всеки трябва да се подкрепи подобаващо. Затова всички ученици и гостите им се отправиха на обяд в училищния стол, където всеки седна на отреденото си с табелка място, сервира си вкусна мусака и бисквитена торта, и си отсервира като прилежен ученик.

Дойде време да си поемем дъх на въздух в двора, докато очакваме кулминацията на Деня на отворените врати – изригването на два вулкана. Какво са вулканите, как точно протича процеса по изригването им, кои са най-известните вулкани в света и кои са най-близко до нас научихме от видео урока на г-жа Владимирова в клуба по интереси „Млад природолюбител“. След което два мини вулкана изплюха оранжева лава насред класната стая за радост на всички развеселени природолюбители, които обещаха да не правят подобни експерименти у дома без надзор.

Историята ни приключва с още един забавен цитат, този път от Алберт Айнщайн: “Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.” Сигурни сме, че някой ден децата от начално училище „Отец Паисий“ в Драговищица няма да помнят всички математически формули, химически съединения или цели поеми наизуст, но няма да са забравили как се танцува Ширто или как избухва вулкан от оцет и сода бикарбонат.